Meer Artikelen

De wedstrijden in de Major League Soccer worden gekenmerkt door lage scores, en dit zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit. Elke kans op een doelpunt is van groot belang en de spanning stijgt als de tijd verstrijkt. Een lage score betekent een grotere kans op een gelijkspel, maar raak niet opgewonden voor verlenging; alleen play-offwedstrijden hebben tiebreakers op het veld.

Twee-legged Tiebreaker

Reguliere MLS-wedstrijden eindigen na 90 minuten, zelfs als de score gelijk is, maar de impact van de wedstrijd wordt bepaald met behulp van de away-goals-regel. De meeste MLS-teams spelen twee keer tegen elkaar tijdens het seizoen. Om het lot van de gelijke stand te bepalen, “wint” het team dat de meeste uitdoelpunten heeft gescoord tijdens de twee-wedstrijdenreeks de gelijke stand. Als de Galaxy en Fire bijvoorbeeld in de eerste wedstrijd van het jaar in LA 4-4 gelijk spelen en de Galaxy verslaat de Fire in Chicago met 3-2, dan zou de Fire met terugwerkende kracht de eerste wedstrijd “winnen” omdat ze in LA vier doelpunten hebben gescoord, terwijl LA in Chicago slechts drie doelpunten heeft gemaakt.

Twee verlengingen en strafschoppen

Een gelijke stand in een play-offwedstrijd leidt tot een 15 minuten durende verlenging die na een korte pauze begint. De verlenging moet uitgespeeld worden; er is geen sudden death of “golden goals”. Als de stand nog steeds gelijk is, begint na een nieuwe pauze een tweede 15 minuten durende verlenging, die ook tot het einde wordt uitgespeeld. Strafschoppen breken dan een gelijkspel. Elk team kiest vijf verschillende spelers voor vijf individuele strafschoppen, waarbij de strafschoppen worden afgewisseld tussen de teams. Als de score na vijf strafschoppen gelijk blijft, trapt elk team een extra strafschop totdat de gelijke stand definitief is bereikt.